Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Young woman smoking in morning

Κάνω γιόγκα από το 1999; διδάσκοντας με πλήρη απασχόληση από το 2004. Η πρακτική μου περιέχει το λιγότερο 2 ώρες τζάπα (jappa) την ημέρα, 1 ώρα διαλογισμού, μια συνηθισμένη πρακτική ασάνα, εβδομαδιαίες πούτζα (pujas), καθώς και διάφορες άλλες σαντχάνα (sadhana) σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Και καπνίζω.

Κάπνισα το πρώτο μου τσιγάρο στην τρυφερή ηλικία των 12. Είχαν προηγηθεί χρόνια ονείρων στα οποία κάπνιζα. Είχα το πρώτο μου όνειρο στο οποίο κάπνιζα στην ηλικία των 4 ή 5 ετών. Φαντάζομαι πως αυτό δεν είναι συνηθισμένο.

Η αντίδραση που έχουν πολλοί απέναντι σε αυτό το γεγονός είναι συνήθως αηδία. «Πως μπόρεσες;» «Δεν μπορείς να είσαι γιόγκι και καπνιστής!» «Νόμιζα πως η γιόγκα είναι πειθαρχία.» «Αυτό είναι αηδιαστικό.» «Το ξέρεις πως προκαλεί καρκίνο, έτσι;»

Οι απαντήσεις μου (κατά σειρά): Εύκολα, ναι μπορώ, είναι, το ίδιο και εσύ, αλήθεια;

Μερικοί γιόγκι φορούν την πνευματικότητα τους σαν τσάντα. Είναι το τέλειο αξεσουάρ για κάθε γιόγκι σαν αυτούς. Για μερικούς η πνευματικότητα δεν είναι απλά μια νέα μόδα-είναι επίσης ένας διαγωνισμός δημιουργίας πολεμικών φυλών που παλεύουν για να δουν ποιος είναι περισσότερο γιόγκι από εσένα.

Όταν αυτά τα άτομα έρθουν αντιμέτωπα με το οτιδήποτε θεωρούν προσβλητικό επιτίθενται με ένα σόου ανωτερότητας. Οποιαδήποτε αντίθεση την υποδέχονται με την κατηγορία ότι γίνεσαι ‘επικριτικός.’

Η ειρωνεία, φυσικά, είναι στο πόσο επικριτικό είναι να αποκαλείς κάποιον επικριτικό.

Τι συμβαίνει με τη γιόγκα, μια πρακτική που πολλοί συνδέουν με τη συμπόνια, που κάνει τους ανθρώπους επικριτικούς, παντογνώστες, ‘πιο γιόγκι από εσάς ηλίθιοι;’ Ναι σωστά. Ήταν πάντα ηλίθιοι και τώρα έχουν μια νέα φιλοσοφία για να επιτίθενται στους άλλους. Η πρακτική δεν τους άλλαξε, αυτοί άλλαξαν την πρακτική.

Έχω αντιμετωπίσει πολύ έντονη κριτική επειδή καπνίζω (και για πολλά άλλα πράγματα). Πιστεύω όμως ότι είναι προτιμότερο να είμαι έντιμη σχετικά με τις κακές μου συνήθειες, από το να παρουσιάζω τον εαυτό μου με έναν ανειλικρινή τρόπο. Δεν κρύβω αυτό το γεγονός από τους φίλους μου, τους συναδέλφους μου και τους μαθητές μου. Και ξέρω πως δεν είμαι η μοναδική δασκάλα που καπνίζει εκεί έξω.

Μου αρέσει να καπνίζω. Με κατευνάζει. Φέρνει στην καρδιά μου τη συναίσθηση, επιτρέπει στο μυαλό μου να ηρεμήσει. Μου αρέσει το τελετουργικό, να αφαιρώ το περιτύλιγμα από το πακέτο, να βγάζω ένα τσιγάρο και να το φέρνω στα χείλη μου. Μου αρέσει η λάμψη του φωτιάς όταν ανάβει. Μου αρέσει η πρώτη ρουφηξιά.

Μισώ το κάπνισμα. Τη μυρωδιά του βρωμερού καπνού στα μαλλιά μου και στα ρούχα μου. Μισώ το βάρος στο στήθος μου και την αίσθηση ότι οι πνεύμονες μου είναι γεμάτοι καπνό. Μισώ τον πονόλαιμο. Μισώ να χρειάζομαι καπνό για να ηρεμήσουν τα νεύρα μου τις άσχημες μέρες.

Μισώ να αισθάνομαι λες και φιλοξενώ έναν δαίμονα μέσα μου, που μοιάζει με το αγαπημένο παιδί του Jimmy Durante και ένα έμβρυο, που συχνά μου ψιθυρίζουν ‘Ψιτ! Κάπνισε ένα τσιγάρο!’ Μισώ να αισθάνομαι ανίσχυρη μπροστά στο πρόσωπο του εθισμού.

‘Το να κόψεις το κάπνισμα είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Το ξέρω επειδή το έχω κάνει χιλιάδες φορές.’- Μάρκ Τουέιν

Έχω καπνίσει ανά περιόδους για χρόνια, κάποια στιγμή έως και 4 πακέτα την ημέρα. Το έχω κόψει για πολύ περισσότερα χρόνια. Όμως είναι πάντα μαζί μου. Η επιθυμία είναι μια σταθερή συντροφιά, πιο πιστή από κάθε φίλο, πάντα εκεί να προσφέρει παρηγοριά. Τώρα το έχω ελαττώσει στα δύο τσιγάρα τη βδομάδα. Σύντομα ελπίζω να το κόψω….. Ξανά και οριστικά.

Μπορώ επίσης να βρω παρηγοριά στην πρακτική μου. Βρίσκω καταφύγιο στην πρακτική μου, στα μάντρα και στο διαλογισμό. Υπάρχει όμως μια αμεσότητα στο κάπνισμα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο. Αναζήτησα στην πρακτική μου την απελευθέρωση από αυτό το βάρος. Και αφού αυτό απέτυχε, άρχισα να αναζητώ αυτή την απελευθέρωση στη φιλοσοφία.

rahuΣύμφωνα με τον Shivadayi, έναν Νεοϋορκέζο αστρολόγο της Βεδικής, οι πλανήτες της σκιάς Ράχου και Κέτου είναι υπεύθυνοι για το κάπνισμα. Και από όλους τους πλανήτες οι Ράχου και Κέτου είναι αντιπρόσωποι των χρεών και των ευσήμων των προηγούμενων καρμικών ζωών μας. Επίσης πάντα τους βλέπουν να κινούνται προς τα πίσω στον ουρανό, κάτι το οποίο εκλαμβάνεται ως κακό.

Αυτοί οι πλανήτες είναι συνδεδεμένοι με επαναστάσεις, με την αντικουλτούρα, την εγκληματικότητα, τον εθισμό, τον ασκητισμό. Και ο Ράχου συνδέεται με τον καπνό σε όλες του τις μορφές, συσκότιση, σύγχυση, αέρας και φωτιά, και κάπνισμα.

Στην φιλοσοφία της γιόγκα, η αστρολογία πιστεύεται ότι είναι ένας χάρτης των κάρμα μας, και ένας άσχημα τοποθετημένος Ράχου μπορεί να υποδεικνύει ένα κάρμα που προορίζει κάποιον να γίνει καπνιστής, επαναστάτης ή γιόγκι.

Μερικές φορές κάποιος μαθητής μπορεί να εντοπίσει τα τσιγάρα μου ή να με πιάσει να καπνίζω. Χαμογελούν και χαρούμενα αναφωνούν ‘Καπνίζεις;! Αυτό είναι τέλειο!’Δεν είναι. Είναι βάρος. Όμως η ικανότητα μου να δείχνω τον εαυτό μου όπως ακριβώς είναι, να αποκαλύπτω τις ανθρώπινες αδυναμίες μου, να αρνούμαι να κρύβω τα ελαττώματα μου, αυτό είναι τέλειο.