Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

eddie_van_halen_jumpΠριν από λίγους μήνες περπατούσα μέσα σε ένα μαγαζί στο Άμστερνταμ και είδα ένα περιοδικό της γιόγκα σε ένα από τα ράφια. Ενθουσιασμένος το πήρα στα χέρια μου και το ξεφύλισσα, μέχρι που είδα ένα άρθρο μιας αμερικανίδας δασκάλας που ζει στην Ολλανδία και μια από τις πιο τονισμένες της φράσεις έλεγε:

«Θεωρώ πως πρέπει να μετριάσω τον αμερικανικό ενθουσιασμό μου εδώ στην Ολλανδία».

Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ είναι το πόσο θλιβερό ήταν αυτό και ακόμα πιο θλιβερό ήταν το γεγονός ότι το περιοδικό το θεώρησε σαν μια σημαντική φράση που άξιζε να προβληθεί με τόσο εξέχοντα τρόπο.

Αυτό με έκανε να έχω μια αναδρομή στο παρελθόν σε μια εποικοδομητική κριτική που έχω δεχτεί περισσότερο στη ζωή μου; συγκράτησε τον ενθουσιασμό σου.

Σαν πρωτοετής φοιτητής κολεγίου δεσμευμένος σε μια αδελφότητα, τέθηκα σε επιτήρηση όχι όμως για τους ίδιους λόγους με τους άλλους; κακοί βαθμοί, μη εμφάνιση για το καθάρισμα του σπιτιού και τα λοιπά. Το αδίκημα μου; Τέθηκα σε επιτήρηση γιατί κρίθηκα «πολύ ενθουσιώδης».

Αργότερα ήμουν σε μια μακροχρόνια σχέση με κάποια που χωρίς αμφιβολία με αγαπούσε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσε, όμως το διαρκές μήνυμα ήταν να ρίξω τους τόνους στο να είμαι εγώ.

Μετά, είχα μερικούς φίλους οι οποίοι ήταν τόσο τελματωμένοι μέσα στις δικές τους απογοητεύσεις που συνεχώς με έκαναν να αισθάνομαι άσχημα που ήμουν ενθουσιασμένος και χαρούμενος, ακόμα και όταν ήμουν άνεργος και άφραγκος. Υποθέτω πως ήθελαν να αρνηθώ το φως μου έτσι ώστε το δικό τους να μη μοιάζει τόσο θαμπό.

Έτσι συγκρατήθηκα στο γράψιμο μου, συγκρατήθηκα στις προσωπικές μου επαφές, συγκρατήθηκα στη ζωή.

Φανταστείτε να περνάει η ζωή και να μην αφήνετε ποτέ τον εαυτό σας να ενθουσιάζεται για τίποτα. Φανταστείτε να είστε τόσο άνετοι ώστε να μην αισθάνεστε ή να δείχνετε οποιοδήποτε συναίσθημα.

Είναι αυτή η ιδέα της ‘άνεσης’ που παρακινεί τους ανθρώπους να δείχνουν όσο πιο βαριεστημένοι γίνεται. Είναι μια γιορτή της ενσάρκωσης της ανίας και της μονοτονίας. Σε ένα κόσμο όπου η διασκέδαση επιζητείται με οποιοδήποτε κόστος, γιατί εκτιμούμε τόσο πολύ αυτούς που μοιάζουν να είναι ανεπηρέαστοι και να μην εντυπωσιάζονται από τίποτα; Και γιατί τιμωρούμε ή χλευάζουμε αυτούς που διασκεδάζουν το θαύμα αυτού του κόσμου;

Ενθουσιάζομαι όταν είναι να διδάξω ένα μάθημα γιόγκα και ενώ το διδάσκω (απλώς ρωτήστε τους μαθητές μου).

Ενθουσιάζομαι όταν είμαι έξω εξερευνώντας στα βουνά.

Ενθουσιάζομαι όταν γνωρίζω νέους ανθρώπους, ακούω τις ιστορίες τους ή τρώω κάτι υπέροχο.

Ενθουσιάζομαι όταν δείχνω στους φίλους μου πώς να φτιάχνουν έναν ελληνικό φραπέ ή βλέποντας κάποιον να κάνει κάτι που ποτέ δεν πίστευε ότι ήταν εφικτό.

Θυμάμαι καθαρά όταν πρωτοέβγαινα ραντεβού με τη σύζυγο μου και ένιωθα ενθουσιασμένος αλλά και ότι προσπαθούσα σκληρά να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου επειδή ήταν κάτι που μου είχε βγει ξινό σε προηγούμενες σχέσεις. Τότε μια μέρα με ρώτησε γιατί συγκρατούσα τον εαυτό μου ……… γιατί δεν αφηνόμουν και δεν ήμουν ο εαυτός μου;

Αυτό που ακολούθησε ήταν το μεγαλύτερο δώρο που μπορούσε ποτέ να μου δώσει. Μου είπε «σε αγαπώ, ολόκληρο, έτσι χρειάζομαι να απελευθερωθείς. Μην συγκρατείσαι- σε αγαπώ και χρειάζομαι τον αληθινό και ολόκληρο εαυτό σου».

Ποτέ πριν δεν μου είχε ζητήσει κανείς να το κάνω αυτό. Στην πραγματικότητα η ζωή μου μέχρι τότε συνεχώς με καθοδηγούσε σε σχέσεις και εργασιακές καταστάσεις όπου μου ζητούσαν να είμαι λιγότερο ενθουσιώδης ……. λιγότερο εγώ.

Έτσι έπαψα να συγκρατώ τον ενθουσιασμό μου. Τον απελευθέρωσα και αυτό έκανε τη διαφορά. Είμαι πολύ πιο ευτυχισμένος, διασκεδάζω περισσότερο και δεν ντρέπομαι πια να είμαι ο αληθινός, χαζός, ενθουσιώδης εαυτός μου.

Κοιτάζοντας πίσω, συνειδητοποίησα πως θα έπρεπε να είχα φύγει από κάθε μία από αυτές τις προηγούμενες καταστάσεις όπου μου είχε ζητηθεί να μην είμαι ολόκληρος ο αληθινός εαυτός μου……..να είμαι λιγότερο ενθουσιώδης με τη ζωή. Τελικά κατέληξα να αφήσω όλες αυτές τις καταστάσεις, αλλά επίσης έχασα πολλά αφού είχα πεισθεί πως κάτι συνέβαινε με μένα αντί να συνειδητοποιήσω ότι περιτριγυριζόμουν από ανθρώπους που ήθελαν να θαμπώσουν το φως μου.

Έχετε ανθρώπους στη ζωή σας που σας ζητούν να είστε λιγότερο ο εαυτός σας; Λένε πράγματα όπως ‘ωχ παραείσαι’; Συμπεριφέρονται λες και δεν είστε φοβεροί εκτός και αν υποκριθείτε ότι έχετε τον αέρα της ανίας που φαίνεται να είναι της μόδας αυτόν τον καιρό;

Η απάντηση μου είναι απλά: και βέβαια όχι.

Αν ένας φίλος ή εραστής σας ζητάει να είστε λιγότερο από αυτό που είστε, βρείτε καινούριο φίλο ή εραστή.

Αν οι άνθρωποι που σας περιτριγυρίζουν σας ζητούν να θαμπώσετε το φως σας, είναι καλύτερα να μείνετε μόνοι και να είστε ολόκληρος ο αληθινός εαυτός σας παρά να είστε με ανθρώπους που σας ζητούν να μην είστε εσείς.

Αυτό που χρειάζεται αυτός ο κόσμος δεν είναι λιγότερη αλλά περισσότερη χαρά και ενθουσιασμό. Είναι ήδη αρκετά δύσκολα αυτόν τον καιρό εκεί έξω οπότε αυτό δεν είναι μόνο απαραίτητο για την ευτυχία σας, αλλά είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για την υγιή λειτουργία ολόκληρης της κοινωνίας.

Οπότε αποκτήστε ενθουσιασμό και απελευθερώστε τον!

Γίνετε ο χαζός, σπασίκλας εαυτός σας και αφεθείτε να ενθουσιαστείτε με τις απλές χαρές της ζωής. Το θαύμα ενός λουλουδιού που ανθίζει την άνοιξη, ο ήχος των πουλιών που κελαηδούν, το γέλιο ενός μωρού ή το βλέμμα που έχουν στο πρόσωπο τους δύο φίλοι που συναντιούνται όταν έχουν να ειδωθούν πάρα πολύ καιρό. Ο ανέμελος τρόπος με τον οποίο χορεύετε όταν αδιαφορείτε για το ποιος σας κοιτάζει (πολύ λιγότερο όταν σχολιάζουν), φορώντας φανταχτερά ρούχα όταν όλοι γύρω σας φορούν μονότονα γκρι και μαύρα. Χορεύοντας στη θέση σας όταν τρώτε την πρώτη μπουκιά ενός απίθανου φαγητού. Έχοντας στο πρόσωπο σας ένα μεγάλο και ειλικρινές χαμόγελο ανεξάρτητα από τα κατσουφιασμένα πρόσωπα των ανθρώπων που κάθονται δίπλα σας στο μετρό (αναφέρομαι σε εσάς επιβάτες του μετρό της Ουάσιγκτον).

Η αγαπημένη μου ατάκα από την ταινία Η Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέϊγουορθ είναι αυτή του χαρακτήρα που υποδύεται ο Μόργκαν Φρήμαν: «Απασχολήσου με το να ζεις ή απασχολήσου με το να πεθάνεις». Οπότε τι περιμένετε;

Αν πραγματικά αγαπάτε κάποιον, δώστε του το δώρο που έκανε σε μένα η γυναίκα μου – την άδεια να είναι όσο πιο ενθουσιώδης και ενθουσιασμένος μπορεί. Να είναι ο εαυτός του και να γνωρίζει ότι τον αγαπάτε για αυτό που είναι.

Οπότε σταματήστε να συγκρατείστε! Απελευθερωθείτε!

Μετάφραση: Ευαγγελία Κρεμμύδα

Copyright 2015.  All rights reserved.

English version

Chris Kiran Aarya είναι δάσκαλος γιόγκα  και συγγραφέας με βάση του τη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Η αναζήτηση της ειλικρινούς μεταμόρφωσης μέσα από την πνευματική sadhana και η ακεραιότητα στην καθημερινή μας ζωή είναι αυτά που ο Χρήστος εκτιμά περισσότερο στην πορεία του ως δάσκαλος και ισόβιος μαθητής. Ένας αφοσιωμένος πρακτικός γιόγκα και δάσκαλος (την οποία πρωτοδιδάχθηκε από την μητέρα του στην ηλικία των επτά), συνδυάζει τρείς δεκαετίες πρακτικής μαζί με παραπάνω από δύο δεκαετίες ομαδικής γυμναστικής και υπαίθριας ηγετικής εμπειρίας στην διδασκαλία του και απολαμβάνει να βοηθά τους μαθητές του να προβαίνουν σε νέα επίπεδα επιδεξιότητας και πίστης στον εαυτό τους. Παρόλο που οι τάξεις του διαφέρουν, το προσωπικό χαρακτηριστικό του στυλ είναι βασισμένο σε ένα μείγμα vinyasa εμφυσημένο με χιούμορ, στο να κλωτσάς την ενέργεια asana που ρέει σε ακολουθία και στα μακρύτερα τεντώματα για ένα βαθύ άνοιγμα του σώματος. Ο Χρήστος εκπαιδεύτηκε με τον Doug Swenson και το πολύπτυχο vinyasa στυλ του: Sadhana Yoga Chi. Στους δασκάλους του και τις επιρροές του συμπεριλαμβάνονται επίσης οι Meta Hirschl, David Swenson και Tias Little.

Αυτή τη στιγμή διδάσκει σε διάφορα studio στην Γερμανία και στην Ελλάδα, και συνάμα προπονεί δασκάλους, πραγματοποιεί σεμινάρια και εκδηλώσεις στην Αμερική και στην Ευρώπη. Ο Χρήστος υπήρξε παρουσιαστής στο φεστιβάλ γιόγκα  του Φλάγκσταφ, στο συνέδριο γιόγκα  του Νέου Μεξικό, στο συνέδριο γιόγκα  του Τέξας και στο φεστιβάλ γιόγκα  της Σεντόνα. Πρώην εκπατρισμένος δημοσιογράφος, στρατιώτης και διπλωμάτης, ο Χρήστος έχει γράψει και δημοσιεύσει στα Origin Magazine, Elephant Journal, Brahmaloka or Bust, Flow Yoga Magazine, LA Yoga, Internal Yoga Magazine, Yoga Journal Online και Politico και η δουλειά του έχει μεταφραστεί στα Γερμανικά και στα Ισπανικά. Η επίσημη εκπαίδευσή του περιλαμβάνει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη και πανεπιστημιακό πτυχίο στις Τέχνες από το Ball State University.